Ve Švýcarsku je celkem 74 čtyřtisícovek, z nichž 12 nejvyšších se nachází ve Walliských Alpách se světově známým vrcholem Matterhorn (4.478 m) v lyžařském středisku Zermatt. Neméně známý je pak Dreigestirn aus Eiger (3.970 m), Mönch (4.107 m) a Jungfrau (4.158 m), ležící v Berner Oberlandu. Na jejich úpatí, ve Wengen, se každoročně koná proslulý Lauberhorn světový pohár ve sjezdu. Z Grindelwaldu se ozubenou dráhou dostanete na Jungfraujoch (3.454 m), nejvyšší lanovku Evropy. Na jihu od Genfer See leží lyžařské středisko Les Portes du Soleil, které nejenže zaručuje neobyčejný zážitek z lyžování, ale svými 650 km dlouhými sjezdovkami a 211 vleky představuje vedle francouzského „Les Trois Vallées“ největší lyžařské středisko světa. K olympijské poctě dospělo Švýcarsko v roce 1956, kdy se v Sankt Moritzu konaly zimní olympijské hry. Tradiční oblast zimních sportů nabízí vedle zvláštní atmosféry také lyžařská střediska světového významu.
Švýcarsko, jako kolébka lyžování, by mohlo být mylně považováno za zemi se spíše zastaralým systémem lanové dopravy. Opak je ovšem pravdou. Ačkoliv se zde opravdu nacházejí pomalé tradiční ozubené dráhy, jako např. ve Wengenu a na Zermattu tzv. Gornergratbahn, vedle nich můžete obdivovat špičkovou vysokorychlostní horskou infrastrukturu od jumbo gondol, až po podzemní lanovky. Zermattská oblast “Klein Matterhorn” je vůbec nejvyšším místem v Evropě, přístupným vlekovou dráhou, přičemž tvoří komplex s protějším italským lyžařským areálem.
Tato země se stala synonymem pro špičkové služby. Všechny vleky, lanovky a vlaky se přísně řídí jízdním řádem a hotely patří k nejčistším a k nejprecizněji organizovaným na celém světě.
Švýcarsko a Zermatt především, se může pyšnit nejlepšími horskými restauracemi na světě. Místní bary a restaurace jsou plné života od samého odpoledne až do brzkých ranních hodin. K místním specialitám patří různé druhy sýrů a sýrových jídel, z nichž nejznámější je asi fondue, či ementál. V neposlední řadě však nesmíme opomenout, že tato země je celosvětově proslulá výrobou čokolády a to jak hořké tak i mléčné.
Švýcarsko je rozděleno na více jazykových a tím pádem i kulturních regionů, proto je složité mluvit o jednotné švýcarské kultuře. Tři větší jazykové regiony jsou silně ovlivněny současnými sousedními i anglosaskými zeměmi.